Zionist : Enemy of the World

Bismillahirahmanirahim. Salam ukhuwah.

Terlebih dahulu tahniah kepada siapa yang membaca post ini. Menyedihkan tapi hakikatnya tidak ramai dalam kalangan kita yg mungkin tergerak utk membaca blog yg postnya bertajuk “Zionist : Enemy of the World”. Rata2nya lebih gemar membaca post berkenaan vacation2, trip2 sepnjang summer. Rata2nye lebih gemar dengan isu2 seperti hiburan2 filem, permainan games dsb.

peranan kita

Marah dan kebencian yang amat terhadap zionis . Malah sebab itu jugaklah yg mendorong rasa nk tulis post.

Terlebih dahulu, eloklah dijelaskan persepsi salah yang seringkali melanda masyarakat umum. isu yang tidaklah terlalu besar secara umumnya, tapi mungkin menjadi msalah apabila kite membicarakan sesuatu isu : yahudi, israel dan zionis.

Dalam konteks post ini, secara ringkasnya, kita merujuk makna2 istilah berikut :-

Israel – negara haram israel (bkan negara pn)

Yahudi – bangsa yahudi

Zionis – gerakan politik orang yahudi yg mmperjuangkan utk merampas tanah palestin. zionist merujuk org yg berfahaman dan mendokong perjuangan zionis.

USAHA KEMANUSIAAN KE TEBING GAZA

Bagi mereka yang tidak maklum tentang isu baru2 ini, ini adalah sedikit ringkasannya.

Persatuan2 NGO kemanusiaan dari seluruh dunia telah berganding bahu dalam suatu konvoi kemanusiaan yang dipercayai antara terbesar pernah ditubuhkan. Tujuannya memberi bantuan kemanusiaan kepada penduduk2 Gaza yang ditekan oleh rejim zionis laknatullah. Konvoi ini menuju ke Gaza dengan laluan laut mediterranean menggunakan beberapa buah kapal.

honour1

FAKTA

1)560 sukarelawan kemanusiaan daripada Vatican, Greece, Ireland, Malaysia, Indonesia, Turkey, dan beberapa lagi negara.

2)Rombongan konvoi ini disertai bukanlah sukarelawan muslim semata2 tetapi sukarelawan pencinta kemanusiaan dari berbagai negara termasuk Amerika.

3) 9 buah kapal kesemuanya namun ada kapal yang terpaksa berpatah balik kerana mengalami kerosakan(dipercayai disabotaj)

4)Rombongan konvoi turut disertai orang2 besar seperti beberapa ahli parlimen daripada German, pemenang hadiah nobel keamanan, penulis novel, pembuat filem dan journalis2 terkenal dari berbagai negara. Ini menunjukkan sokongan kemanusiaan terhadap penduduk Gaza yang mereka percaya dizalimi rejim zionis laknatullah.

ISU

Tentera Israel menyerang kapal bantuan kemanusiaan ( Freedom Flotilla – nama kapal). dan juga menyerang kapal turki

Fakta

-selepas perang dunia ke2, Turki dan Israel mempunyai perjanjian yg menjamin keselamatan mana2 kapal Turki daripada diserang Israel. Dengan berlakunya insiden ini, di mana kapal yang diserang terang2 ‘flagged’ as turkey ship, Israel telah MELANGGAR perjanjian tersebut.

-Memg strategi Turki utk mengambil manfaat dari perjanjian tersebut utk menghantar bantuan kemanusiaan kepada Gaza(dengan harapan kapal tersebut tidak diapa2kan Israel based on treaty), tetapi tidak berhasil kerana kebiadapan Israel melanggar perjanjian

-Diserang di perairan antarabangsa, yakni 60 km dari kawasan politik Israel. Kalau dalam zaman dahulu, perbuatan israel ini saling tidak tumpah mcm ‘pirate’ zaman dulu. Fakta : israel tidak berhak utk menggunakan ‘military’ nya di perairan antarabangsa, alasan mmpertahankan diri jugak tidak lojik kerana kapal tersebut menuju ke Gaza, bukan Israel.

-Israel menggunakan ‘drone’(cm robot psawat spy kecik) utk stalk pergerakan kapal2 kemanusian

-Israel kemudian menghantar helikopter dan komando2 ke kapal freedom flotilla, 20 disahkan terbunuh

Dakwaan Israel

Israel telah memberi amaran bahawa mereka akan ‘by any means’ menghalang bantuan kemanusiaan ke Gaza, melainkan melalui Ashdod Port. Ashdod Port adalah pangkalan mereka yang mereka gunakan utk salurkan bantuan kemanusiaan kpd Gaza.

20 orang yg terbunuh adalah disebabkan tindakan tentera zionis mempertahankan diri mereka kerana mereka diserang oleh aktivis2 kemanusiaan dalam kapal tersebut sebaik shaja komando2 mereka turun dari helikopter.

Palestina4

Persoalannya apa?

As a neutral, perlu kita ingat bahawa kapal2 bantuan kemanusiaan itu terdiri daripada pelbagai sukarelawan dari berbagai2 agama dan negara, terdiri daripada Ahli2 Parlimen beberapa negara eropah yg komited dn cinta akan kemanusiaan. Mereka ini percaya bahawa tindakan zionis terhadap penduduk Gaza selama ini adalah kekejaman kemanusiaan.

Mengapa mereka tidak mahu menggunakan Ashdod Port? As a neutral, cuba kita fikirkan mengapakah sehinggakan pencinta2 kemanusiaan yg bukan beragama Islam ini tidak ingin menuruti kehendak zionis. Sudah tentu kerana mereka tidak MEMPERCAYAI zionis. Mereka tahu sekiranya bantuan tersebut disalurkan melalui Ashod Port, sudah tentu tidak akan sampai.

Alasn tentera zionis mempertahankan diri adalah tidak berasas. Kapal2 kemanusiaan diserang di perairan antarabangsa, bukan di kawasan politik israel. Tentera zionis mendakwa mereka diserang aktivis2 kemanusiaan. Benar mereka diserang aktivis yg bersenjatakan pisau dan kapak, tetapi perlu diingat aktivis2 ini adalah pencinta2 kemanusiaan dari pelbagai negara. Apakah lojik bagi mereka bertindak demikian tanpa sebarang provokasi? Sudah tentu tidak. Fakta : tentera zionis melepaskan tembakan sebelum mula mendaratkan komando mereka lagi lantas memaksa aktivis2 mempertahankan diri. Ini dapat dilihat dari video2 di youtube mengenai serangan ini dimana kelihatan sniper dari helikopter israel yg menghalakan sniper ke arah aktvis2 di kapal.

Apa yang dapat kita pelajari dari isu ini? ( Secara Umum )

1)Pencinta kemanusiaan dari pelbagai negara mengiktiraf bahawa tentera zionis lah yg selama ini bertindak kejam dan tidak berperikemanusiaan dalam isu Israel-Palestin.

Tahukah anda israel membina tembok setinggi 8-12meter sejauh 185km bagi menghalang bantuan kemanusian daripada masuk ke Gaza. Inilah yang dipanggil ‘blockade’ yg dikenakan terhadap Gaza. Ada yg menggelar Gaza sebagai penjara manusia terbesar di dunia.

2)Israel mungkin akan menjadi musuh kemanusiaan dunia

Hal ini akan bergantung rapat dengan bagaimana pandangan masyarakat dunia terhadap serangan tentera israel ke atas bantuan kemanusian. Namun, secara umumnya, peristiwa tentera israel menyerang bantuan kemanusiaan sudah pastinya bukan suatu yg popular di kaca mata masyarakat manusia kerana isunya adalah kemanusian, bukan konflik muslim-israel semata2.

Mungkin kurang relevan tetapi, berdasrkan komen2 yg saya lihat di video2 youtube berkenaan serangan tersebut, rmai org menyuarakan kebencian terhadap israel, terutama mereka yang dari eropah. Mungkin dikira ‘hasty generalization’, tapi dpt mmberi sedikit ‘insight’ wlaupn mgkin kurg ‘representative’ terhadap persepsi masyarakat dunia terhadap perbuatan tentera israel. hal ini disokong berdasarkan fakta bahawa peserta2 konvoi kemanusiaan itu terdiri daripada rmai sukarelawan dari eropah dan malahan ahli2 parlimen mereka.

IMPLIKASI

Mungkin suatu yang agak drastik, tapi berkemungkinan, bahawa, akan ada tindakan ketenteraan diambil ke atas israel. Malah, yg mungkin terjadi adalah seluruh negara di dunia akan menjadi musuh israel disebabkan keangkuhan mereka bertindak sesuka hati kerana di’support’ oleh US.

Bergantung kepada politik dunia, rasanya tidak drastik andai saya katakan akan terjadi peperangan ke atas negara israel disebbkan pencabulan kemanusiaan mereka ini. Kali ini, negara muslim akan mungkin sama2 disertai negara eropah dalam menentang kekejaman israel cuma negara bukan islam menentang atas tiket kemanusiaan semata2

Akhir kata, sebagai umat Islam, sama2 lah kita doakan agar bantuan kemanusiaan ini dapat disalurkan ke atas 1.5million penduduk Gaza.

Ya Allah,

Kau campakkanlah rasa gerun dalam kalangan hati2 tentera zionis,

Kau campakkanlah rasa kekuatan dalam hati2 penduduk, pejuang2 Gaza, dan pejuang2 kemanusiaan.

Kau wujudkanlah persepsi negatif dunia terhadap israel, agar Israel menjadi musuh dunia.

Kau berikanlah kekuatan kepada orang2 muslim,

Kau berikanlah petunjuk kepada sahabat2 muslim yang tidak langsung mengambil tahu akan perihal saudara mereka di Gaza,

Aminn~

taknako

Advertisements

2 Komen

  1. Mohamad Suhaimi Ramli said,

    Jun 1, 2010 pada 10:05 am

    Salam. Terima kasih atas info yang sungguh banyak yg ko beri kat post kali ni. Aku setuju ngan pendapat ko…at least serangan ni akn bukak mata masyarakat dunia terutamanya warga Eropah tentang kekejaman Israel. InsyaALLAH, akan datang bantuan Allah suatu hari nanti. Bersamalah kita mengajak semua pemuda pemudi muslim untuk bersatu menentang kezaliman zionis.

    • mujahidmadani said,

      Jun 1, 2010 pada 12:59 pm

      Yup. InshaAllah2. harap2 dunia akan nmpak jelas kekejaman Israel ini. ini bukan persoalan konflik muslim-israel, tetapi persoalan kemanusiaan sejagat. Andai belum luntur moral dalam perikemanusiaan manusia, nescaya perbuatan Israel akan dikutuk sekeras-kerasnya dan akan dibalas masyarakat dunia.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: